:: Mirindan WebPage ::
HOME
BUNE MANIERE
MINUNI ANTICE
ALTE MINUNI
mailto:mirindan@home.ro
Bune Maniere 
Bune Maniere / Ocazii Laice
Ocazii Laice
  • Nasterea si botezul. - Se vor aduce cadouri atit copilului cit si mamei, chiar daca nu suntem invitati la botez. De aceasta data darurile vor fi alese dintre cele mai utile si de stricta necesitate. Ne putem consulta cu familia respectiva. Ar fi pacat ca acestia sa se trezeasca cu doua carucioare la un singur copil! Obligatiile materiale cele mai serioase revin nasilor. Acestia vor aduce, pe linga traditionalul trusou, si un cadou valoros, care sa-i ramina copilului amintire, daca-i posibil, toata viata: o bijuterie de aur, un pahar de botez de argint, dupa posibilitatile fiecaruia. Nici nasii nu vor uita ( cum se mai intimpla in ultima vreme ) sa-i faca un cadou deosebit mamei copilului. Aceste daruri pot fi dintre cele mai diverse: o bijuterie delicata, un parfum, un vas de flori, un tablou si chiar carti si discuri. De fapt se poate oferi orice, iar obiectul respectiv va capata in timp o valoare deosebita, amintindu-i mamei mereu fericitul eveniment.
  • Aniversarea zilei de nastere. - Aproape mai important decit darul propriu-zis este sa ne aducem aminte cu exactitate de aceasta data pentru a transmite felicitarile chiar in ziua respectiva. In acest scop ar trebui sa avem un calendar special pe care il putem confectiona singuri, dupa modelul alaturat. Il vom atirna pe un perete: este si decorativ si mult mai util decit o agenda bine pusa la punct, dar pe care uitam sa o consultam! Daca nu ne intilnim cu persoana respectiva ii vom da un telefon de felicitare: tot dar se numeste.
  • Casatoria. - Chiar daca participam la masa festiva, este de preferat sa trimitem cadourile dinainte. In ziua respectiva este atit de multa agitatie incit riscam ca ele sa treaca neobservate si sa se piarda cartile de vizita. Tinind seama de virsta lor, tinerii au nevoie de lucruri foarte diverse, deci va fi usor sa alegem un cadou folositor. In aceasta situatie cadoul nu va fi neaparat o surpriza. Este preferabil sa discutam cu mirii sau cu parintii acestora despre ceea ce isi doresc decit sa oferim al cincilea serviciu de cafea. In multe tari din Europa s-a extins obiceiul "listei de mariaj". Aceasta este alactuita de catre miri cind isi anunta data casatoriei. Lista se face la un mare magazin ales de ei si se lasa acolo. Ea cuprinde o gama foarte larga de obiecte si de preturi ( pentru toate buzunarele! ). Numeroase magazine specializate in "liste de mariaj" sunt astazi informatizate: alegerea obiectului se face prin Minitel si se plateste cu carte de credit. Este suficient sa telefonezi si sa dai numele tinerilor si apoi sa dai un cec corespunzator pretului cadoului insotit de o carte de vizita cu citeva cuvinte de felictare. La intervale scurte, magazinul transmite tinerilor cadourile primite si cartile de vizita.

  •  Acestia vor multumi cit mai repede si eventual vor invita peroana respectiva intr-o vizita avind grija ca obiectul respectiv sa fie la vedere sau macar sa se vorbeasca despre el. "Lista de mariaj" se retrage in general de la magazin la doua saptamini dupa nunta. Neavind inca magazine specializate in acest domeniu, putem totusi alcatui aceste liste anuntindu-ne rudele si prietenii din timp ca ele exista si unde. Se va proceda la fel: cel care a consultat lista va bifa obiectul pentru a nu fi repetat. Tot din aceasta lista se pot inspira si colegii de serviciu, adunind bani si cumparind un cadou mai scump. Pe cartea de vizita se vor semna toti cei care au contribuit la cumpararea cadoului. Va primi fiecare in parte multumirile mirilor.
     Chiar daca am trimis dinainte cadoul in ziua ceremoniei vom aduce in mod obligatoriu flori. Cadoul pe care mirele il va face miresei in ziua casatoriei nu va fi nici cerut nici comandat ci va constitui o surpriza. Intr-o casa in care un cuplu de tineri castoriti se inteleg bine, este recomandabil sa se aniverseze data casatoriei. Invitatiile vor fi facute rudelor sau prietenilor dar se va specifica scopul petrecerii. Cadourile vor fi si de aceasta data mai practice ca in alte ocazii. In special la primele aniversari.
     Ca o curiozitate demna de retinut sunt denumirile aniversarilor, odata cu scurgerea timpului. Este un prilej de bucurie si de amuzament sa oferim la aniversarea a cinci ani de la casatorie obiecte frumoase numai din lemn. Obligatia celor care invita este doar de a anunta citi ani au trecut de la evenimentul care i-a unit.

  • La 3 ani nunta de piele
  • La 5 ani nunta de lemn
  • La 10 ani nunta de cositor
  • La 12 ani nunta de matase
  • La 15 ani nunta de portelan
  • La 20 ani nunta de cristal
  • La 25 ani nunta de argint
  • La 30 ani nunta de perle
  • La 40 ani nunta de rubin
  • La 50 ani nunta de aur
  • La 60 ani nunta de diamant


  • Vizitele. - In casele cu copii un om politicos nu va intra fara o surpriza cit de mica pentru acestia: fructe, ciocolata, bomboane. Cind suntem invitati in mod special la masa sau la petrecere, fara a se sarbatori ceva deosebit, vom aduce totusi flori sau o bautura fina. Nu vom aduce fursecuri sau prajituri din comert intr-o casa in care gospodina este renumita pentru modul in care le face ea singura.

  • home | inapoi