|
Bune Maniere / Ocazii Religioase |
|
|
Sf. Nicolae - 6 decembrie.- Este una din cele mai asteptate sarbatori de catre copii. Ii vom invata sa-si puna la usa ghetutele lustruite de cu seara (in ajun). Dupa ce s-au culcat le vom umple cu daruri, constind in general din dulciuri, pe care le vor gasi a doua zi de dimineata. Le vom spune si povestea cu nuielusele pe care s-ar putea sa le primeasca daca nu sunt cuminti.
Craciunul - 25 decembrie- se sarbatoreste nasterea Domnului nostru, Isus Hristos. Cind copii sunt mici, vom impodobi bradul fara ca ei sa ne vada, daca sunt mai mari vom apela la ajutorul lor. Bradul trebuie sa fie impodobit pe 24 decembrie, zi deosebita pentru ca este ajunul Craciunului, si vom da o deosebita solemnitate acestei seri, invitind musafiri si asteptind colindatori. Vom pune sub brad daruri pentru toti membri familiei, dar si pentru invitati. Ele vor fi frumos ambalate, vor avea etichete si vor fi date in cadrul unui ceremonial aparte. Momentul va fi cit mai mult prelungit si va constitui o veritabila sarbatoare. Tot acum vor fi chemati si colindatorii, pentru care vom pregati din vreme daruri. Deoarece ajunul Craciunului este inca zi de post se dau de obicei: covrigi dar si nuci, mere, portocale sau alte fructe.
Anul nou- Se dau bani copiilor deoarece acestia ne-au sorcovit. La masa festiva de Revelion pe data de 31 decembrie se vor pune in fata fiecarui invitat, in stinga, sub servet, mici cadouri, ca de exemplu: un set de batiste, un portofel, o bijuterie, cosmetice, un stilou, o agenda, un calendar, etc, in functie de posibilitatile materiale ale familiei respective. Important este ca fiecare dintre invitati sa intimpine noul an primind un mic dar de care se va bucura in mod sigur.
1 Martie- Este o zi asteptata de toata lumea cu multa nerabdare. Scapam de hainele groase de iarna si chiar daca afara este lapovita stim sigur ca a venit primavara. La aceasta data se ofera mici obiecte confectionate de noi sau cumparate, insotite de traditionalul snur alb impletit cu rosu. Florile ar trebui sa insoteasca intotdeauna martisoarele. Le vom alege pe cele care au o semnificatie: cosar, barza, cheita etc.
Le vom ocoli cu grija pe cele de prost gust care din pacate au invadat comertul. Este vorba de cele confectionate din blanuri si pene, dar nu numai despre ele.
Din nou trebuie sa amintim ca nu pretul ne va sfatui sa facem o alegere buna. A le lua la intimplare doar pe cele mai ieftine sau pe cele mai scumpe, nu este o dovada de bun gust. Cind scriam aceasta carte am primit de la o prietena tinara o penita veche gasita intr-un sertar al bunicului ei. Mi-a facut o deosebita placere! Le vom prinde pe un carton pe care ne scriem numele sau le vom pune intr-un plic insotit de o carte de vizita. Peste ani cind vom unbla in sertarul cu amintiri, ne vom aduce aminte cu placere de persoana care ni l-a oferit. Femeile au voie sa-si dea cadou una alteia martisoare?
Da, e frumos ca si noi la rindul nostru cind primim un martisor sa oferim un altul. In nici un caz nu-i vom pune pe masa persoanei respective un pumn de martisoare zicindu-i: alege-l pe cel care iti place.Nu mai este un dar ci o ofensa.
Barbatilor nu li se ofera martisoare.
Floriile- Sa nu uitam sa felicitam de Florii pe toti cei care poarta nume de flori. Sa o facem in scris sau trimitind un buchet de flori. Imi povestea o doamna pe care o cheama Florina ca in ziua respectiva avea musafiri de care nu s-a putut ocupa deoarece avea mereu de rspuns la telefon. Daca suntem invitati la masa chiar in aceasta zi fara sa ni se spuna de ce, vom ghici singuri ca pe prietena noastra Rodica o mai cheama si Florina, Viorica sau Brindusa si isi serbeaza onomastica. In acest caz vom aduce pe linga flori si un cadou.
Pastele- Pentru ca slujba de Inviere are loc simbata la ora 12, se merge la biserica noaptea. Este bine sa luam si copii cu noi daca nu sunt prea mici. De Craciun se ofera celor mici mai mult dulciuri si jucarii iar de Paste le vom darui bomboane, oua de ciocolata dar si hainute noi. In general copii nu se bucura prea mult cind primesc haine. Ei sunt mereu curati si frumos imbracati. Dar in aceasta zi obiectele de imbracat au o anumita semnificatie. Ele vor fi imbracate la slujba de inviere si in prima zi de Paste. Un alt obicei care le face o mare bucurie copiilor este de a ascunde darurile lasate de "iepuras ". Se vor distra foarte bine cautindu-le si ziua va fi pentru ei o adevarata sarbatoare.
Onomastica (ziua numelui) - Se sarbatoreste dupa calendarul ortodox. Sfinta Elena si sfintul Constantin, sfintul Mihail si Gavril, sfintul Nicolae - sunt sarbatori cunoscute, dar putem face o bucurie felicitindu-i si pe cei pe care ii cheama: Ecaterina, Teodosia, Anastasia.
|
home |
inapoi |
|
|