|
Minuni Antice / Farul din ALEXANDRIA |
|
|
Dintre Cele Sapte Minuni ale Lumii Antice, numai una singura a avut o semnificatie practica, pe langa frumusetea sa: Farul din Alexandria. Pentru marinari, asigura intoarcerea in siguranta pe Marele Uscat. Pentru arhitecti era chiar mai mult: reprezenta cea mai inalta cladire de pe Pamant. Iar pentru oamenii de stiinta, interesanta era misterioasa oglinda. Oglinda a carei reflexie putea fi vazuta de la 50 km de tarm.
La putin timp dupa moartea lui Alexandru cel Mare, comandantul sau, Ptolemeu Soter a preluat puterea in Egipt. El a asistat la descoperirea Alexandriei si a stabilit capitala acolo. Pe coasta orasului se afla o mica insula: Pharos. Din cauza conditiilor grele de navigat, construirea unui far era necesara.
Proiectul a fost initiat si sponsorizat de Ptolemeu Soter in jurul anului 290 i.Hr, dar a fost terminat dupa moartea sa, in timpul domniei fiului sau, Ptolemeu II. Sostratus, un contemporan al lui Euclid, a fost arhitectul. Monumentul i-a fost dedicat lui Ptolemeu I si sotiei sale, Berenice. Timp de secole, Farul din Alexandria a fost folosit pentru a marca portul, folosind foc in timpul noptii si razele soarelui in timpul zilei.
Dar noii conducatori au mutat capitala la Cairo, neavand legaturi importante pe Mediterana. Cand oglinda a fost data jos din greseala, ei nu au repus-o la loc. In 956 d.Hr, un cutremur a lovit Alexandria si i-a cauzat Farului mici deteriorari. Abia in1303 si in 1323 doua cutremure au cauzat pagube mai mari Farului. Capitolul final din povestea Farului din Alexandria vine in 1480 d.Hr cand conducatorul egiptean Qaitbay decide sa fortifice Alexandria si construieste un zid medieval pe locul Farului folosind aceleasi pietre.
Scrierile antice ne spun cum misterioasa oglinda putea sa reflecte lumina de la zeci de kilometri departare. Legenda spune ca oglinda putea, de asemenea, sa detecteze si sa arda corabiile inamice, inainte ca acestea sa ajunga la tarm.
Era compus din trei parti: partea inferioara cubica, masurand 55,9 m inaltime; la mijloc o forma octogonala cu o lungime de 18,3 m si o inaltime de 27,45 m; iar in partea superioara o forma cilindrica de 7,3 m inaltime. Inaltimea totala a Farului era de 117 m, echivalentul unui bloc modern de 40 de etaje.
Desi Farul din Alexandria nu a supravietuit pana in zilele noastre, el si-a lasat influenta in multe privinte. Din punct de vedere arhitectural, monumentul a fost folosit ca model pentru multe prototipuri de pe tarmurile Marii Mediterane, din Grecia si pana in Spania. Iar din punct de vedere lingvistic, a numit toate farurile din lume, ?Pharos?.
- Locatie :
Pe insula antica Pharos, acum promontoriu al orasului Alexandria, Egipt.
- Istorie :
Anul construirii: 290 i.Hr
Anul disparitiei: 1480 d.Hr
Arhitect: Sostratus;
Conducator in cinstea caruia s-a construit: Ptolemeu I sotia sa
- Descriere :
Oglinda: putea sa reflecte lumina de la zeci de kilometri departare. Legenda spune ca oglinda putea, de asemenea, sa detecteze si sa arda corabiile inamice, inainte ca acestea sa ajunga la tarm;
Elemente: partea inferioara cubica; o forma octogonala la mijloc; o forma cilindrica
|
home |
inapoi |
|
|